Succesvol een bod doen op een huis

22 september 2021 | Makelaar tips | Ramon

Bieden op een huis – hoe doet u dat?

bieden op een huis, een bod doen op een huis, makelaar Den Haag

Op dit moment is de woningmarkt op een kookpunt beland. Het aanbod van woningen is erg laag en het blijkt dat 4 van de 5 woningen boven de vraagprijs verkocht worden. Hoe krijgt u het dan toch nog voor elkaar om een goed huis of appartement te kopen? Een hoog bod is een noodzaak, maar er zijn nog andere tips en trucs, die wij in deze blog op een rij voor u zetten.

 

OFFERTE AANVRAGEN

 

1. Bieden op een huis: bereid je goed voor

Het belangrijkste onderdeel wat u goed voor elkaar moet hebben, is de financiering. Stel vast wat u maximaal kunt betalen voor een woning. Dat is wel zo handig als u een onderhandeling ingaat. Online kunt u tegenwoordig heel simpel berekenen, wat u maximale hypotheek kan zijn. Dan heeft u helder wat uw absolute bovengrens is. Daarnaast is het natuurlijk ook van belang om te weten wat uw maandelijkse lasten voor de hypotheek gaan worden. Ook handig om te weten is de WOZ waarde van de woning, die u zou willen kopen.

2. Bied zonder gevoel of emotie maar speel wel in op het gevoel van de verkoper

Op een woning bieden, vinden vele mensen zeer spannend. U heeft eindelijk het huis van uw dromen gevonden, maar het is nog niet van u. Wat gaat u doen als er meerdere geïnteresseerden zijn om de woning te kopen? Er komen emoties los bij de koper, maar zeker ook bij de verkoper, die misschien wel zijn hele leven in uw toekomstige huis gewoond heeft. Maak slim gebruik van emotie en speel een beetje in op het gevoel van de verkoper. Geef bijvoorbeeld in een persoonlijke motivatie aan, waarom u het een fantastisch huis vindt en waarom u er wilt wonen met uw kinderen? U zou ook een leuk aansprekend cadeau kunnen verzinnen voor als zij gaan verhuizen naar een andere woning. Bij het niet ver uiteenlopen van de biedingen, kan zo’n persoonlijke attentie misschien wel beslissend zijn en bent u degene, die de verkoper het het meeste gunt.

3. Wees flexibel met de voorwaarden

Hoog bieden helpt vaak. Alleen is het niet altijd het hoogste bod, die er met het huis vandoor gaat. Een slimme move is om bij de bezichtiging al vast te vragen of er voor de verkoper zaken spelen, die doorslaggevend kunnen zijn aan het bod. Het licht er maar net aan, hoe snel ze van hun woning af moeten, als ze zelf bijvoorbeeld al een nieuwe woning hebben gekocht. Misschien is de datum van overdracht belangrijk voor hen. Besluit ook of gestelde voorwaarden voor u heel belangrijk zijn. Als dat niet het geval is, kan een stukje gemak van waarde zijn.

4. Zoek buiten de gebaande paden

In de huidige woningmarkt maakt een actieve koper een stuk meer kans. Handel dus snel en zorg, dat u een van de eerste bent, die reageert. Stel daarom een zoekopdracht in op Funda en allerlei andere sociale media platformen. Zo bent u snel en direct op de hoogte van het allernieuwste woningaanbod van uw keuze. Schakel tenslotte uw vrienden en familie in. Hoe meer mensen weten, dat u op zoek bent naar een nieuwe woning, hoe beter.

5. Biedt tactisch

Plaats geen rond getal, maar een getal dat lekker opvalt. Dus geen €425.000 maar bijvoorbeeld €425.254. Het zou toch mooi zijn als die laatste €254 net het verschil maakt! Ook leuk: het huisnummer verwerken in uw voorstel. Gaat het om huisnummer 82? Doe dan een voorstel van €375.082.

6. Op de hoogte zijn

Een huis zoeken en kopen zijn vaak intense speurtochten, die veel energie kosten. Kennis is echter macht en zorgt ervoor, dat u sneller kunt handelen. Daarom is het sterk aan te bevelen om een aankoopmakelaar in de hand te nemen, die de buurt waar u wilt gaan wonen zeer goed kent. De aankoopmakelaar weet vaak waar de valkuilen liggen, waar hij u voor kan behoeden. Hij heeft altijd een informatie voorsprong, die u ten volle moet benutten. Zeker in een hectische woningmarkt is een aankoopmakelaar degene, die voor een goede prijs kan zorgen en u behoedt voor al te grote overbiedingen. Daar kan de aankoopmakelaar net het verschil maken.

7. Wat is uw limiet?

Het is van belang, dat u voordat het bieden begint, weet tot hoever u wilt en kunt gaan bieden. Hier komt u achter in een goed hypotheekadvies gesprek. Aan de andere kant moet u bepalen wat een huis u precies waard is. Wilt u verbouwen, dan wilt u misschien minder betalen dan u kunt lenen. Zorg ervoor, dat u tijdens de onderhandelingen niet over dit bedrag heen gaat.

8. Goede deal or no deal

Voor een deal zijn twee partijen nodig. U bent geen vrienden, maar ook geen vijanden. Zeer cliché maar het is ‘geven en nemen’ en ‘it takes 2 to tango’. Het is natuurlijk het meest ideaal, als er een deal komt waarbij beide partijen tevreden zijn. Een prettige verstandhouding is verder nog prettig om dat na de onderhandelingen de oplevering en de overdracht plaats vinden. Daarbij heeft u de medewerking van de verkopende partij nog nodig.

9. Waar moet u precies over onderhandelen?

Het uitgebrachte bod zal uit meer bestaan dan een bedrag. U gaat ook te maken krijgen met ontbindende voorwaarden en afspraken over (het moment van) de overdracht. Voor het doen van een bod op een appartement of een huis moet u de volgende punten meenemen:

  • Prijs
  • Ontbindende voorwaarden en clausules
  • Overdracht datum
  • Overige afspraken bij aflevering

Het is belangrijk, dat het complete bod voor iedereen duidelijk is. Zet daarom alle voorwaarden en afspraken op papier of in een mail. Op die manier voorkomt u onduidelijkheid en discussie.

10. Het openingsbod

Kom met een goed beredeneerd openingsbod. Om serieus te worden genomen, is een goed openingsbod belangrijk. Het openingsbod moet ook weer niet te hoog zijn. Anders bestaat de kans, dat u veel te veel betaalt. Een prima openingsbod hangt af van de waarde van het huis en niet van de vraagprijs. Daarbij is de limiet, wat je maximaal kan lenen voor het kopen van een huis ook iets om bij stil te staan. Ligt het openingsbod vlakbij wat u maximaal kunt lenen? Dan is er nog maar weinig onderhandelingsruimte over.

bieden op een huis, een bod doen op een huis, makelaar Den Haag, aankoopmakelaar Den Haag

11. Wat is mijn droom huis waard?

Een waardebepaling is bij de koop en verkoop van een huis een belangrijk onderdeel. Om een goed openingsbod te doen, is het belangrijk, dat u precies weet wat een huis waard is. Bij het kadaster zou u koopprijzen van vergelijkbare huizen in dezelfde straat kunnen opvragen. De meest verstandige stap is echter om een taxatie van de woning te doen, waarbij ook wordt gekeken naar achterstallig onderhoud.

12. Blufpoker

Volgens de verkopende partij is er altijd interesse van meerdere partijen. Of dat waar is, kunt u uzelf afvragen! Onderhandelen gaat ook om een beetje bluffen. Dat is allemaal onderdeel van de onderhandelingsfase. Trap er niet of gebruik desnoods de zelfde tactiek.

13. Beargumenteer uw openingsbod

U start met onderhandelingen als u officieel van de verkopende tegenpartij een tegenbod krijgt als reactie op uw openingsbod voor het te kopen huis. Het openingsbod moet een stukje lager zijn, dan het maximale wat u voor voor de woning over hebt. Dit moet wel om nog enige ruimte over te hebben voor verdere onderhandelingen. Begin met wat argumenten vooraf, voordat u het bod afgeeft. Een sterk argument is bijvoorbeeld om het over uw financiële situatie te hebben. Dat u dicht in de buurt zit van uw limiet en zo voort. Als de verkopende partij de woning snel kwijt wil, zou u mazzel kunnen hebben met het bod.

14. Zakelijk objectief blijven

U heeft misschien het perfecte huis gevonden. Laat dit echter niet duidelijk weten aan de verkoopmakelaar. Teveel enthousiasme kan voor een hogere prijs zorgen. Blijf daarom zakelijk en objectief  en kom tot een goede prijs. Bent u toch iets te enthousiast te keer gegaan, geef dan als nog aan, dat u meerdere huizen of appartementen aan het bezichtigen bent. En of hij u misschien nog meer vergelijkbare woningen zou kunnen laten zien.

15. De gun factor

Wees vriendelijk tegen alle partijen waar u mee te maken heeft. Als u een goede verstandhouding hebt met de verkoper en de verkoopmakelaar, dan heeft u misschien geluk en gunnen ze het huis eerder aan u voor een prijs, waar u heel tevreden mee bent. Heel misschien komen ze u een stukje tegemoet in de prijs. De gunfactor is vaker doorslaggevend dan u denkt. Zorg daarom altijd voor een net en positief afscheid. Ook zijn er mensen, die er een nachtje over moeten slapen, voordat ze akkoord gaan met de verkoop.

16. Geduld is een schone zaak

Te snel reageren verzwakt uw onderhandelingspositie. Reageer daarom niet te snel op het tegenbod van de verkoopmakelaar. Zo geeft u het signaal af, dat u het huis wel heel graag wilt hebben. Blijf daarom koel! Zo ben u minder makkelijk te lezen. Dit komt uw onderhandelingspositie ten goede.

17. Sla toe

Heeft u een goede prijs en goede voorwaarden? Onderneem dan actie en laat de verkoopmakelaar zowel telefonisch als schriftelijk weten, dat u akkoord gaat.

Makelaar Den Haag

Wilt u een huis of een appartement kopen in Den Haag? Schakel Ramon Meesters in van Meesters Makelaars. Ramon is een zeer ervaren onderhandelaar en weet altijd de beste prijs uit te onderhandelen.

 

OFFERTE AANVRAGEN

Andere blogs van Meesters Makelaars

Makelaar in Den Haag

Ramon Meesters is een makelaar in Den Haag. Hij werkt bij Meesters Makelaars. Daar is hij zowel actief als aankoopmakelaar, verkoopmakelaar als onafhankelijk en geregistreerd taxateur. Ramon Meesters kent Den Haag als zijn broekzak. Vooral Den Haag Zuid West kent geen geheimen voor hem. Ramon is veel actief in de volgende wijken: Loosduinen, Houtwijk, Kijkduin, Kraaijestein, Waldeck, Vogelwijk, Vruchtenbuurt, Vroondaal. Hij heeft inmiddels ook al diverse mensen aan hun droomhuis geholpen in Benoordenhout, Bezuidenhout, Scheveningen en Ypenburg.