Succesvol een bod doen op een huis

22 september 2021 | Makelaar tips | Ramon

Bieden op een huis – hoe doe je dat?

bieden op een huis, een bod doen op een huis, makelaar Den Haag

Op dit moment is de woningmarkt op een kookpunt beland. Het aanbod van woningen is erg laag en het blijkt dat 4 van de 5 woningen boven de vraagprijs verkocht worden. Hoe krijg je het dan toch nog voor elkaar om een goed huis of appartement te kopen? Een hoog bod is een noodzaak, maar er zijn nog andere tips en trucs, die wij in deze blog op een rij voor je zetten.

 

OFFERTE AANVRAGEN

 

1. Bieden op een huis: bereid je goed voor

Het belangrijkste onderdeel wat je goed voor elkaar moet hebben, is de financiering. Stel vast wat je maximaal kunt betalen voor een woning. Dat is wel zo handig als je een onderhandeling ingaat. Online kan je tegenwoordig heel simpel berekenen, wat je maximale hypotheek kan zijn. Dan heb je helder wat jouw absolute bovengrens is. Daarnaast is het natuurlijk ook van belang om te weten wat je maandelijkse lasten voor de hypotheek gaan worden. Ook handig om te weten is de WOZ waarde van de woning, die je zou willen kopen.

2. Bied zonder gevoel of emotie maar speel wel in op het gevoel van de verkoper

Op een woning bieden, vinden vele mensen zeer spannend. Je hebt eindelijk het huis van je dromen gevonden, maar het is nog niet van jou. Wat ga je doen als er meerdere geïnteresseerden zijn om de woning te kopen? Er komen emoties los bij de koper, maar zeker ook bij de verkoper, die misschien wel zijn hele leven in jouw toekomstige huis gewoond heeft. Maak slim gebruik van emotie en speel een beetje in op het gevoel van de verkoper. Geef bijvoorbeeld in een persoonlijke motivatie aan, waarom je het een fantastisch huis vindt en waarom je er wilt wonen met je kinderen? Je zou ook een leuk aansprekend cadeau kunnen verzinnen voor als zij gaan verhuizen naar een andere woning. Bij het niet ver uiteenlopen van de biedingen, kan zo’n persoonlijke attentie misschien wel beslissend zijn en ben jij degene, die de verkoper het het meeste gunt.

3. Wees flexibel met de voorwaarden

Hoog bieden helpt vaak. Alleen is het niet altijd het hoogste bod, die er met het huis vandoor gaat. Een slimme move is om bij de bezichtiging al vast te vragen of er voor de verkoper zaken spelen, die doorslaggevend kunnen zijn aan het bod. Het licht er maar net aan, hoe snel ze van hun woning af moeten, als ze zelf bijvoorbeeld al een nieuwe woning hebben gekocht. Misschien is de datum van overdracht wel net het gene wat belangrijk voor hen is. Besluit ook of gestelde voorwaarden voor jou heel belangrijk zijn. Als dat niet het geval is, kan een stukje gemak van waarde zijn.

4. Zoek buiten de gebaande paden

In de huidige woningmarkt maakt een actieve koper een stuk meer kans. Handel dus snel en zorg, dat je een van de eerste bent, die reageert. Stel daarom een zoekopdracht in op Funda en allerlei andere sociale media platformen. Zo ben je snel en direct op de hoogte van het allernieuwste woningaanbod van jouw keuze. Schakel tenslotte je vrienden en familie in. Hoe meer mensen weten, dat je op zoek bent naar een nieuwe woning, hoe beter.

5. Biedt tactisch

Plaats geen rond getal, maar een getal dat lekker opvalt. Dus geen €425.000 maar bijvoorbeeld €425.254. Het zou toch mooi zijn als die laatste €254 net het verschil maakt! Ook leuk: het huisnummer verwerken in jouw voorstel. Gaat het om huisnummer 82? Doe dan een voorstel van €375.082.

6. Op de hoogte zijn

Een huis zoeken en kopen zijn vaak intense speurtochten, die veel energie kosten. Kennis is echter macht en zorgt ervoor, dat je sneller kunt handelen. Daarom is het sterk aan te bevelen om een aankoopmakelaar in de hand te nemen, die de buurt waar je wilt gaan wonen zeer goed kent. De aankoopmakelaar weet vaak waar de valkuilen liggen, waar hij je voor kan behoeden. Hij heeft altijd een informatie voorsprong, die je ten volle moet benutten. Zeker in een hectische woningmarkt is een aankoopmakelaar degene, die voor een goede prijs kan zorgen en je behoedt voor al te grote over biedingen. Daar kan de aankoopmakelaar net het verschil maken.

7. Wat is je limiet?

Het is van belang, dat je voordat het bieden begint, weet tot hoever je wilt en kunt gaan bieden. Hier kom je achter in een goed hypotheek advies gesprek. Aan de andere kant moet je bepalen wat een huis je precies waard is. Wil je verbouwen, dan wil je misschien minder betalen dan je kunt lenen. Zorg ervoor, dat je tijdens de onderhandelingen niet over dit bedrag heen gaat.

8. Goede deal or no deal

Voor een deal zijn twee partijen nodig. Je bent geen vrienden, maar ook geen vijanden. Zeer cliché maar het is ‘geven en nemen’ en ‘it takes 2 to tango’. Het is natuurlijk het meest ideaal, als er een deal komt waarbij beide partijen tevreden zijn. Een prettige verstandhouding is verder nog prettig om dat na de onderhandelingen de oplevering en de overdracht plaats vinden. Daarbij heb je de medewerking van de verkopende partij nog nodig.

9. Waar moet je precies over onderhandelen?

Het uitgebrachte bod zal uit meer bestaan dan een bedrag. Je gaat ook te maken krijgen met ontbindende voorwaarden en afspraken over (het moment van) de overdracht. Voor het doen van een bod op een appartement of een huis moet je de volgende punten meenemen:

  • Prijs
  • Ontbindende voorwaarden en clausules
  • Overdracht datum
  • Overige afspraken bij aflevering

Het is belangrijk, dat het complete bod voor iedereen duidelijk is. Zet daarom alle voorwaarden en afspraken op papier of in een mail. Op die manier voorkom je onduidelijkheid en discussie.

10. Het openingsbod

Kom met een goed beredeneerd openingsbod. Om serieus te worden genomen, is een goed openingsbod belangrijk. Het openingsbod moet ook weer niet te hoog zijn. Anders bestaat de kans, dat je veel te veel betaalt. Een prima openingsbod hangt af van de waarde van het huis en niet van de vraagprijs. Daarbij is de limiet wat je maximaal kan lenen voor het kopen van een huis ook iets om bij stil te staan. Ligt het openingsbod vlakbij wat je maximaal kunt lenen? Dan is er nog maar weinig onderhandelingsruimte over.

bieden op een huis, een bod doen op een huis, makelaar Den Haag, aankoopmakelaar Den Haag

11. Wat is mijn droom huis waard?

Een waardebepaling is bij de koop en verkoop van een huis een belangrijk onderdeel. Om een goed openingsbod te doen, is het belangrijk, dat je precies weet wat een huis waard is. Bij het kadaster zou je koopprijzen van vergelijkbare huizen in dezelfde straat kunnen opvragen. De meest verstandige stap is echter om een taxatie van de woning te doen, waarbij ook wordt gekeken naar achterstallig onderhoud.

12. Blufpoker

Volgens de verkopende partij is er altijd interesse van meerdere partijen. Of dat waar is, kan je jezelf afvragen! Onderhandelen gaat ook om een beetje bluffen. Dat is allemaal onderdeel van de onderhandelingsfase. Trap er niet of gebruik desnoods de zelfde tactiek.

13. Beargumenteer je openingsbod

Je start met onderhandelingen als je officieel van de verkopende tegenpartij een tegenbod krijgt als reactie op jouw openingsbod voor het te kopen huis. Het openingsbod moet een stukje lager zijn, dan het maximale wat je voor voor de woning over hebt. Dit moet wel om nog enige ruimte over te hebben voor verdere onderhandelingen. Begin met wat argumenten vooraf, voordat je het bod afgeeft. Een sterk argument is bijvoorbeeld om het over je financiële situatie te hebben. Dat je dicht in de buurt zit van je limiet en zo voort. Als de verkopende partij de woning snel kwijt wil, zou je mazzel kunnen hebben met het bod.

14. Zakelijk objectief blijven

Je hebt misschien het perfecte huis voor jou gevonden. Laat dit echter niet duidelijk weten aan de verkoopmakelaar. Teveel enthousiasme kan voor een hogere prijs zorgen. Blijf daarom zakelijk en objectief  en kom tot een goede prijs. Ben je toch iets te enthousiast te keer gegaan, geef dan als nog aan, dat je meerdere huizen of appartementen aan het bezichtigen bent. En of hij je misschien nog meer vergelijkbare woningen zou kunnen laten zien.

15. De gun factor

Wees vriendelijk tegen alle partijen waar je mee te maken hebt. Als je een goede verstandhouding hebt met de verkoper en de verkoopmakelaar, dan heb je misschien geluk en gunnen ze het huis eerder aan jou voor een prijs waar je heel tevreden mee bent. Heel misschien komen ze je wel een stukje tegemoet in de prijs. De gunfactor is vaker doorslaggevend dan je denkt. Zorg daarom altijd voor een net en positief afscheid. Ook zijn er mensen, die er een nachtje over moeten slapen, voordat ze akkoord gaan met de verkoop.

16. Geduld is een schone zaak

Te snel reageren verzwakt je onderhandelingspositie. Reageer daarom niet te snel op het tegenbod van de verkoopmakelaar. Zo geef je het signaal af, dat je het huis wel heel graag wilt hebben. Blijf daarom koel! Zo ben minder makkelijk te lezen. Dit komt je onderhandelingspositie ten goede.

17. Sla toe

Heb je een goede prijs en goede voorwaarden? Onderneem dan actie en laat de verkoopmakelaar zowel telefonisch als schriftelijk weten, dat je akkoord gaat.

Makelaar Den Haag

Wil je een huis of een appartement kopen in Den Haag? Schakel Ramon Meesters in van Meesters Makelaars. Ramon is een zeer ervaren onderhandelaar en weet altijd de beste prijs uit te onderhandelen.

 

OFFERTE AANVRAGEN

Andere blogs van Meesters Makelaars

Makelaar in Den Haag

Ramon Meesters is een makelaar in Den Haag. Hij werkt bij Meesters Makelaars. Daar is hij zowel actief als aankoopmakelaar, verkoopmakelaar als onafhankelijk en geregistreerd taxateur. Ramon Meesters kent Den Haag als zijn broekzak. Vooral Den Haag Zuid West kent geen geheimen voor hem. Ramon is veel actief in de volgende wijken: Loosduinen, Houtwijk, Kijkduin, Kraaijestein, Waldeck, Vogelwijk, Vruchtenbuurt, Vroondaal. Hij heeft inmiddels ook al diverse mensen aan hun droomhuis geholpen in Benoordenhout, Bezuidenhout, Scheveningen en Ypenburg.