Wat is NHG en wat kan je ermee?

28 september 2021 | Makelaar tips | Ramon

Ben je bekend met de Nationale Hypotheekgarantie?

Al jaren is de Nationale Hypotheekgarantie een vangnet voor mensen, die onder bijzondere omstandigheden hun koophuis met verlies moeten verkopen. Dit kan zijn in het geval van overlijden of scheiding. Maar wat is de Nationale Hypotheekgarantie nu precies en wat kan je ermee?

 

OFFERTE AANVRAGEN

 

Welke bescherming geeft de NHG?

Met een hypotheek met Nationale hypotheekgarantie is er een garantie of soort van vangnet, wanneer je door bijzondere gebeurtenissen niet meer in staat bent om jouw hypotheek te betalen. Ook als er een restschuld overblijft na de verkoop van jouw woning, kan de NHG uitkomst bieden.

NHG op koopwoning Den Haag

De Nationale Hypotheekgarantie  is een garantie op een hypotheek voor een koopwoning met een koop prijs tot en met de gemiddelde huizen prijs. De Nationale Hypotheek Garantie grens voor 2021 is EURO 325.000. Deze grens wordt per 1 januari 2022 verder verhoogd naar EURO 355.000.

Nationale hypotheekgarantie grensbedrag

Elk jaar wordt er voor de NHG gekeken naar de gemiddelde huizenprijs. Dat is in 2021 dus € 325.000 en per 1 januari 2022 wordt dit verhoogd naar €355.000. Als de waarde van de hypotheek en de waarde van de woning hoger is dan het grensbedrag, dan krijg je geen hypotheek met een Nationale Hypotheekgarantie. Voor 2021 is het mogelijk om energiebesparende maatregelen mee te financieren. Hierdoor is voor 2021 het grensbedrag EURO  344.500 geworden. Door deze energiebesparende maatregel wordt het grensbedrag voor 2022 EURO 376.300.  Het bedrag bovenop op de EURO 355.000 moet men echt gebruiken voor maatregelen die energiebesparend zijn.

Wat kan de NHG voor je betekenen als je jouw hypotheek niet meer kunnen betalen?

Door echtscheiding of baanverlies kan het voorkomen, dat je jouw hypotheek niet meer zelfstandig kunt betalen. Als u een hypotheek heeft met Nationale Hypotheekgarantie, kan je de Woonlastenfaciliteit gebruiken. Hiervoor gelden natuurlijk wel wat voorwaarden:

  • Betalingsproblemen zijn niet je eigen schuld.
  • Na verloop van enige tijd moet je in staat zijn om deze lasten weer zelfstandig te kunnen betalen.

Deze woonlasten faciliteit is bedoeld om met een tijdelijke verlaging van jouw woonlasten een lastige periode door te komen. Je bent echter wel verplicht om zelf jouw schuld af te betalen. Hierover maak je afspraken met jouw hypotheekverstrekker.

Nationale Hypotheekgarantie restschulden

Is de enige mogelijkheid nog, dat je jouw woning gedwongen moet verkopen? Als je een hypotheek hebt met NHG, dan bestaat de optie, dat de restschuld onder voorwaarden vervalt. Ook als je bij een verhuizing jouw woning met verlies verwacht te verkopen, kan je in speciale gevallen deze restschuld meefinancieren in een volgende hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie.

Borgtocht provisie

Bij het aangaan van een hypotheek met NHG betaal je eenmalig een provisie aan NHG. Dat betaal je om gebruik te mogen maken van het NHG vangnet. De provisie is voor 2021 0,7 procent van het gehele hypotheek bedrag. Vanaf  januari 2022 gaat dit omlaag naar 0,6 procent.

Risico’s worden minder door NHG

Zowel jezelf als de hypotheek verstrekker verlagen het risico met de  Nationale Hypotheekgarantie.  De hypotheek wordt in feite altijd terugbetaald. Als je het financieel moeilijker krijgt door één van de oorzaken die de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) afdekt, dan wordt onderzocht hoe we jouw huidige hypotheek weer betaalbaar maken voor jou. Iedereen wil tenslotte, dat je in jouw huis kan blijven wonen. Mocht je onverlet toch je woning moeten verkopen met als resultaat een opbrengst die kleiner is dan de hypotheek? Dan kan de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) jouw restschuld kwijtschelden. Daarnaast ontvang je ook nog eens korting op de hypotheekrente bij het afsluiten van een hypotheek met NHG garantie. Het voordeel met een NHG rente kan oplopen tot 0,5 procent in 1 jaar.

NHG – de nadelen

De Nationale Hypotheekgarantie is natuurlijk niet geheel gratis. De garantie kosten zijn voor 2021 eenmalig 0.7 procent op basis van het totale hypotheek bedrag. Maximaal betekent dat EURO 2.275. Wil je de energie besparende aanpassingen mee financieren,  dan betaal je voor NHG maximaal EURO 2.411,50. Een huis kopen met Nationale Hypotheekgarantie betekent dus, dat je iets meer geld inlegt. Voor 2021 kan je tot maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. Als je gebruik maakt van de kwijtschelding van Nationale Hypotheekgarantie, dan krijg je helaas wel een registratie bij het BKR. Daardoor is het 5 jaar lang moeilijk om een nieuwe hypotheek af te sluiten.

Hoe vraag je een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie aan?

Informeer bij jouw geldverstrekker of tussenpersoon hoe je de NHG kunt aanvragen. NHG beoordeelt en bepaalt of je aan alle voorwaarden voldoet van de Stichting Waarborg Fonds Eigen Woningen.

 

OFFERTE AANVRAGEN

 

Andere blogs van Meesters Makelaars

Makelaar in Den Haag

Ramon Meesters is een makelaar in Den Haag. Hij werkt bij Meesters Makelaars. Daar is hij zowel actief als aankoopmakelaar, verkoopmakelaar als onafhankelijk en geregistreerd taxateur. Ramon Meesters kent Den Haag als zijn broekzak. Vooral Den Haag Zuid West kent geen geheimen voor hem. Ramon is veel actief in de volgende wijken: Loosduinen, Houtwijk, Kijkduin, Kraaijestein, Waldeck, Vogelwijk, Vruchtenbuurt, Vroondaal. Hij heeft inmiddels ook al diverse mensen aan hun droomhuis geholpen in Benoordenhout, Bezuidenhout, Scheveningen en Ypenburg.