Overlijdensrisicoverzekering afsluiten bij kopen van een huis

13 maart 2023 | Makelaar tips | Ramon

Het belang van een overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering ook wel een ORV genoemd, is belangrijk bij het kopen van een huis. U beschermt daarmee namelijk uw nabestaanden financieel in geval van uw overlijden. Als u een huis koopt en een hypotheek afsluit, neemt u een aanzienlijke schuld op zich. In de loop van vele jaren moet deze schuld worden terugbetaald. Als u onverwachts overlijdt voordat de hypotheek volledig is afbetaald, kan dit een zware financiële last opleveren voor uw nabestaanden.

Uitkering bij overlijden

Een overlijdensrisicoverzekering biedt een uitkering aan uw nabestaanden in geval van uw overlijden. Op die manier kunnen zij de hypotheek afbetalen en in het huis kunnen blijven wonen. Daarbij hoeven de nabestaanden zich geen zorgen te maken over de financiële lasten van de hypotheek. Hierdoor krijgen uw nabestaanden de tijd en ruimte om hun leven weer op te pakken zonder zich zorgen te hoeven maken over financiële problemen.

Overlijdensrisicoverzekering aan te raden bij verkrijgen hypotheek

Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering kan ook gunstig zijn bij het verkrijgen van een hypotheek. Geldverstrekkers zien het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering als een extra zekerheid. Het wordt hierdoor makkelijker om een hypotheek af te sluiten. Kortom, een overlijdensrisicoverzekering biedt bescherming aan uw nabestaanden en kan gunstig zijn bij het afsluiten van een hypotheek. Het is daarom belangrijk om dit mee te nemen in uw overweging bij het kopen van een huis.

Bij welke maatschappij sluit u een overlijdensrisicoverzekering af?

Er zijn verschillende verzekeringsmaatschappijen die overlijdensrisicoverzekeringen aanbieden. Hieronder vindt u een lijst van enkele grote verzekeraars in Nederland, die een overlijdensrisicoverzekering aanbieden:

 1. Nationale-Nederlanden
 2. Aegon
 3. ASR Verzekeringen
 4. Delta Lloyd
 5. Reaal
 6. Allianz
 7. Generali
 8. Interpolis
 9. Centraal Beheer
 10. OHRA

Overlijdensverzekeringen vergelijken

De verschillende verzekeraars bieden verschillende pakketten aan en de premie kan per verzekeraar verschillen. Het is daarom aan te raden om de voorwaarden en premies van verschillende verzekeraars te vergelijken, voordat u een keuze maakt. Daarnaast kunt u ook een onafhankelijk financieel adviseur raadplegen om u te helpen bij het vinden van de juiste overlijdensrisicoverzekering, die past bij uw situatie.

Wat is het verschil tussen een levensverzekering en een overlijdensrisicoverzekering?

Hoewel levensverzekeringen en overlijdensrisicoverzekeringen beide verzekeringen zijn, die betrekking hebben op het leven en de dood van de verzekerde, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen beide.

De levensverzekering

Een levensverzekering is een verzekeringspolis, die uitkeert bij in leven zijn of overlijden van de verzekerde. Het kan ook wel gezien worden als een combinatie van een verzekering en een spaarplan. De premie, die u betaalt, wordt deels gebruikt om een ​​overlijdensrisicoverzekering te dekken. De rest wordt gebruikt om te sparen. Als u de polis uiteindelijk aflost, kunt u de gespaarde som geld ontvangen. Bij een levensverzekering zijn de premies hoger dan bij een overlijdensrisicoverzekering. Dit komt omdat er een spaarelement in de polis is opgenomen.

De overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering daarentegen is een verzekering, die specifiek is ontworpen om financiële bescherming te bieden aan de nabestaanden van de verzekerde in het geval van overlijden. Als de verzekerde tijdens de looptijd van de verzekering overlijdt, keert de verzekeraar een vastgesteld bedrag uit aan de nabestaanden van de verzekerde. Een overlijdensrisicoverzekering is vaak goedkoper dan een levensverzekering. Dit komt omdat er geen spaarelement is inbegrepen en de verzekeraar alleen een vastgesteld bedrag uitkeert bij overlijden.

Welke verzekering kies je wanneer?

In het kort biedt een levensverzekering naast het overlijdensrisico ook een spaarelement, terwijl een overlijdensrisicoverzekering alleen financiële bescherming biedt bij overlijden. Het is belangrijk om de verschillen tussen beide te begrijpen en de juiste verzekering te kiezen die past bij uw financiële situatie en behoeften.

Wat valt er onder een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering is bedoeld om financiële bescherming te bieden aan de nabestaanden van de verzekerde in het geval van overlijden. Het bedrag dat wordt uitgekeerd bij overlijden wordt door de verzekeraar bepaald op basis van de hoogte van de premie en de looptijd van de verzekering. Het uitgekeerde bedrag kan worden gebruikt om bijvoorbeeld een deel van de hypotheek af te lossen, de kosten van levensonderhoud te dekken of andere uitgaven te betalen.

Financiële ondersteuning voor nabestaanden

Een overlijdensrisicoverzekering kan zowel individueel als gezamenlijk worden afgesloten en heeft doorgaans een vaste looptijd. Het is belangrijk om te weten dat deze verzekeringen niet bedoeld zijn om een ​​inkomen te vervangen, maar om financiële ondersteuning te bieden aan de nabestaanden van de verzekerde.

Risico van overlijden wordt afgedekt

Een overlijdensrisicoverzekering dekt alleen het risico van overlijden en biedt geen extra voordelen zoals een spaarelement. Dit spaarelement zit bijvoorbeeld wel inbegrepen bij een levensverzekering. De volgende verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen zijn beschikbaar:

 • gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering
 • lineair dalende overlijdensrisicoverzekering
 • annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

Het is belangrijk om te kijken naar de verschillende opties en voorwaarden, voordat u een overlijdensrisicoverzekering afsluit.

Hoe hoog moet een overlijdensrisicoverzekering precies zijn?

De hoogte van een overlijdensrisicoverzekering is afhankelijk van verschillende factoren, zoals uw persoonlijke situatie, financiële behoeften en de hoogte van uw hypotheekschuld.

Een veelgebruikte vuistregel is om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten met een verzekerde som die minimaal gelijk is aan uw hypotheekschuld.

Als u bijvoorbeeld een hypotheekschuld heeft van Euro 400.000, dan kunt u ervoor kiezen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten voor Euro 400.000. Op deze manier kan de verzekering de hypotheekschuld (deels) aflossen als u overlijdt. Het is wel belangrijk om te bedenken, dat u mogelijk ook andere financiële verplichtingen heeft. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van levensonderhoud of de studiekosten van uw kinderen. Het kan dus verstandig zijn om het verzekerde bedrag hoger te maken dan alleen uw hypotheekschuld.

Professioneel advies bij afsluiten overlijdensrisicoverzekering

Het is aan te raden om professioneel advies in te winnen bij het bepalen van de hoogte van uw overlijdensrisicoverzekering. Een financieel adviseur kan u helpen om uw persoonlijke situatie en behoeften in kaart te brengen en op basis daarvan een passend verzekeringsbedrag te adviseren.

Aandachtspunten afsluiten overlijdensrisicoverzekering

 • Bepaal het verzekerd bedrag, dat u wilt verzekeren en stem dit af op uw financiële situatie. Houd hierbij rekening met uw hypotheekschuld en eventuele andere financiële verplichtingen.
 • Vervolgens bepaalt u de looptijd van de verzekering. U stem deze af op de looptijd van uw hypotheek en of andere financiële verplichtingen.
 • Vergelijk de premies van verschillende verzekeraars en kijk naar de hoogte van de premie, de eventuele kosten en de voorwaarden.
 • Houd er rekening mee, dat u bij het afsluiten van de overlijdensrisicoverzekering mogelijk medisch gekeurd moet worden en dat dit invloed kan hebben op de premie of de dekking.
 • Lees de voorwaarden van de verzekering goed door en let op de uitsluitingen en beperkingen.
 • Bekijk of er aanvullende opties zijn, zoals een uitkering bij blijvende invaliditeit of arbeidsongeschiktheid.
 • Raadpleeg een financieel adviseur als u hulp nodig heeft bij het vinden van de juiste overlijdensrisicoverzekering voor uw persoonlijke situatie.

Overlijdensrisicoverzekering – conclusie

Het is belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Het is namelijk een belangrijk financieel product, dat u en uw nabestaanden kan beschermen in het geval van onverwacht overlijden.

Relevante blogs Meesters Makelaars