Alles wat je moet weten over ‘kosten koper’

27 december 2022 | Makelaar tips | Ramon

Wat moet je allemaal weten over het begrip Kosten Koper?

Het begrip ‘kosten koper‘ kom je al snel tegen als je van plan bent om een huis te kopen. De ware betekenis van kosten koper ook wel k.k. genoemd, zijn alle kosten, die moeten worden gemaakt om de gewenste woning in eigendom te krijgen. Kosten koper bestaat uit twee delen, namelijk overdrachtsbelasting en notariskosten om de eigendomsakte te laten maken. Meestal worden de bijkomende kosten zoals bijvoorbeeld de notariskosten voor de hypotheekakte en de  kosten van het hypotheekadvies ook als k.k. genoemd. De kosten koper bedragen zo’n 4 a 6% van de woningwaarde.

Kosten koper in 2023

Zoals eerder vermeld bestaan de k.k. uit notariskosten en de overdrachtsbelasting. Als deze kosten bekend zijn, dan is het heel eenvoudig om de kosten koper zelf te berekenen. Nationale Nederlanden waar we overigens geen enkele band mee hebben, heeft een online tool om het uit te rekenen.

Kosten koper berekenen

 

De te betalen overdrachtsbelasting bedraagt 2% van de prijs van de woning. Vanaf 2021 zijn kopers, jonger dan 35 jaar eenmalig vrijgesteld voor de overdrachtsbelasting. Dit geldt alleen voor woningen tot maximaal 400.000 Euro. De notariskosten voor een hypotheekakte van een hypotheek van Euro 250.000 zijn ongeveer 1000 Euro.

Vanaf 1 januari 2023  is het algemene tarief voor de overdrachtsbelasting omhoog gegaan van 8% naar 10,4%. Voor starters onder de 35 jaar geldt nog steeds, dat ze geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen bij aankoop van hun woning.

Wat valt verder onder kosten koper?

Bij het kopen van een woning komen veel aanvullende kosten om de hoek kijken zoals bijvoorbeeld notariskosten, taxatiekosten, overdrachtsbelasting en nog veel meer. Alle kosten, die je bij het kopen van een woning worden in de volksmond op een grote hoop gegooid en kosten koper genoemd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

Makelaarskosten 

Een huis kopen of verkopen is veel werk. Een makelaar kan je ontzorgen en je het nodige werk uit handen nemen. Voor deze deskundige begeleiding betaal je de makelaar. Dit soort kosten noemt men ook wel makelaarscourtage. Deze makelaarscourtage is vaak een percentage van de (ver)koopprijs. Het is slim om te onderhandelen met verschillende makelaars over de hoogte van de courtage. Er zijn vaak aanzienlijke verschillen tussen makelaars. De makelaarskosten bij de aankoop van een woning zijn meestal lager dan voor het verkopen van een woning. Een aankoopmakelaar heeft doorgaans minder werk dan een verkoopmakelaar. Probeer altijd over de prijs te onderhandelen.

Bankgarantie 

Koop je uiteindelijk een huis? Dan sluit je een koopovereenkomst. De verkopers verlangen bijna altijd een storting van een waarborgsom of een bankgarantie na ondertekening van de koopakte. Hiermee geef je meer zekerheid aan de verkopers, dat de woning ook echt wordt afgenomen. Deze waarborgsom is meestal 10% van de overeengekomen koopprijs. Dit bedrag moet binnen 2 weken na de ondertekening betaald worden. Heb je dat bedrag niet op de plank liggen, dan kun je de bank een bankgarantie laten opstellen. De bank staat dan garant voor dat bedrag.

Taxatiekosten

Voordat de hypotheek verstrekt wordt, wil de hypotheekgever precies weten, wat het huis wat gekocht gaat worden, waard is. Zo geven ze niet meer hypotheek dan eigenlijk nodig is. Bij het verkrijgen van de hypotheek op een al bestaande woning is het taxatierapport verplicht. Voor dit taxatierapport betaal je taxatiekosten. Het is verstandig om een paar makelaars te vergelijken. De kosten voor het taxatie rapport kunnen per taxateur verschillen. Soms loont het om te onderhandelen. Een taxatie kost tegenwoordig rond de 500 Euro.

Advies- en bemiddelingskosten

Je betaalt de hypotheekverstrekker voor het hypotheek advies en het afsluiten van de hypotheek en de bijpassende verzekeringen. Deze hypotheek adviseur brengt kosten in rekening voor advies & bemiddeling. Dit soort kosten voor hypotheekadvies reken je af via een adviesnota. De hypotheekadviseur/verstrekker vraagt hiervoor een vast bedrag of een uurvergoeding.

Aanvraag van NHG

De kosten voor het aanvragen van een Nationale Hypotheek Garantie zijn in 2023 0,6% van het totale hypotheekbedrag. De hypotheekverstrekker krijgt hiermee meer zekerheid, dat je de hypotheek uiteindelijk kan terug betalen. Je krijgt namelijk een rentevoordeel. De kosten voor Nationale Hypotheek Garantie verdien je dus snel terug.

Rente en kosten overbruggingskrediet

Als je een huis verkoopt om vervolgens een nieuw huis te kopen, dan kan het voorkomen dat je een tijdje met 2 huizen zit. Voor deze periode is een overbruggingskrediet handig. De rente dit overbruggingskrediet is fiscaal aftrekbaar, zolang het voor je eigen woning is afgesloten.

Bouwtechnische keuring

Bij het kopen van een bestaand huis, dat al wat ouder is, is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Dit geeft je meer zekerheid over de staat van de woning en eventuele verborgen gebreken. Met de uitkomsten van deze bouwkundige keuring  sta je sterker tijdens de onderhandelingen.

Nieuwbouw en kosten koper

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning is er geen sprake van overdrachtsbelasting. De woning wordt namelijk automatisch op jouw naam gezet. De notariskosten zijn bij de aankoopprijs inbegrepen. Een nieuwbouwwoning koop je daarom altijd ‘vrij op naam’,  en niet op basis van ‘kosten koper’.

Kosten koper voor starters

Om het starters iets gemakkelijker te maken om een huis te kopen zijn starters tot 35 jaar vrijgesteld van overdrachtsbelasting. De kosten koper voor starters valt daarom lager uit. Het betreft wel woningen tot 400.000 Euro.

Het meefinancieren van kosten koper

Vanaf 2018 is het niet meer toegestaan om meer dan 100 % van de woningwaarde te lenen voor een hypotheek. In 2022 en verder kan je daarom niet meer de kosten koper mee financieren. De k.k. zal je dus moeten betalen van eigen geld. Mocht je onvoldoende spaargeld hebben, dan kan een schenking je misschien uit de brand helpen.

Kosten koper zijn fiscaal aftrekbaar

Een groot deel van de k.k. kunt u aftrekken bij de belasting. Denk bijvoorbeeld aan hypotheekadviseur kosten, notariskosten hypotheekakte en kadastrale rechten voor de hypotheekakte, kosten voor de aanvraag van NHG, taxatiekosten en bereidstellingsprovisie. Bezoek de website van de belastingdienst voor meer informatie.

Contact

Heeft u meer vragen over het begrip ‘kosten koper‘? Ramon Meesters van Meesters Makelaars legt het u graag uit. Wilt u een huis verkopen of kopen in Den Haag? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Bij Meesters Makelaars kunnen wij u een virtuele 3D tour door uw woning aanbieden. Met dit unieke Mattersport concept verkopen wij uw huis super snel.