Verborgen gebreken bij het kopen van een woning

14 februari 2023 | Makelaar tips | Ramon

Verborgen gebreken en onderzoeksplicht koper

Vaak is een huis kopen de grootste aankoop van hun leven voor de meeste mensen. Daarbij zit natuurlijk niemand te wachten op tegenvallers van financiële aard, waar men in eerste instantie niet op rekent. Verborgen gebreken in een woning kunnen wel zorgen voor onverwachte tegenvallers. In deze blog vertellen wij u op welke manier u verborgen gebreken kunt voorkomen tot een minimum en welke rol de makelaar daarin speelt.

Wat zijn verborgen gebreken?

Bij verborgen gebreken draait het om een gebrek of meerdere gebreken, die aan het licht komen na de koop van de woning. Een lekkage is een veel voorkomend verborgen gebrek. Meestal zijn de kosten van verborgen gebreken voor de huidige eigenaar van het huis. Er gelden echter uitzonderingen als de verkoper niet juist heeft gehandeld. Om niet in vervelende situaties te belanden, adviseren wij altijd om een makelaar in te schakelen.

Mededelingsplicht

Als u uw huis verkoopt, heeft u een mededelingsplicht. Alle bekende gebreken moeten tijdens de verkoop daarom aan de potentiële koper worden gemeld. Als de overdracht van het eigendom geweest is, zijn toekomstige gebreken voor rekening van de koper.

Echter wanneer er een zeer ernstig gebrek naar voren komt of de verkopende partij heeft iets niet ten onrechte gemeld, dan zullen de verkopers aansprakelijk zijn.

Onderzoeksplicht verborgen gebreken

Als koper heeft u de plicht om onderzoek te doen naar mogelijke gebreken. Dit wordt ook wel onderzoeksplicht genoemd. Om die reden is het uitvoeren van een bouwkundige keuring van groot belang. Zo heeft u volledig duidelijk, hoe het staat met de bouwkundige staat van de woning.

Als aankoopmakelaar ondersteunt Meesters Makelaars de koper bij het uitstekend uitvoeren van de onderzoeksplicht. Daarbij is het van belang om zoveel mogelijk informatie over de woning in kaart te brengen. Zo komt u uiteindelijk niet voor nare verrassingen te staan. Een verouderde fundering of asbest in uw huis kunnen voor hoge kosten zorgen. Door het inschakelen van de makelaar ligt de aansprakelijkheid voor deze vervelende eenvoudig te ontdekken gebreken bij de ingeschakelde makelaar.

Termijnen verborgen gebreken

Bij het ontdekken van een verborgen gebrek, moet u dit zo snel mogelijk laten weten aan de verkoper. Dit zal wel binnen een redelijke termijn moeten gebeuren. De bewijslast wordt een stuk lastiger als u bijvoorbeeld 1 of 2 jaar na de koop melding maakt van een verborgen gebrek. Een termijn van 2 maanden wordt meestal als een redelijke termijn gezien. Indien het nog niet bekend is hoeveel het herstelwerk zal kosten, is het snel melden van het gebrek zeer belangrijk. U kunt aangeven, dat het onderzoek naar de schade nog niet is afgerond.

Andere interessante blogs van Meesters Makelaars

Contact opnemen