Hoeveel bieden op een huis boven de vraagprijs?

17 april 2022 | Makelaar tips | Ramon

Is bieden op een huis boven de vraagprijs slim?

Bieden op een huis is tegenwoordig spannender dan ooit. Als je tegenwoordig een woning wilt kopen, dan zul je op een bepaald moment een bod moeten doen op een huis. Maar hoeveel moet je tegenwoordig overbieden voor het winnende bod?

Een bod doen op een huis

Die vraag horen we bijna dagelijks bij Meesters Makelaars. Als startende koper krijg je misschien van je ouders te horen ‘dat je er met 10% boven de vraagprijs’ wel komt. Maar je collega op je werk zal je misschien adviseren om ‘16% boven de vraagprijs’ te bieden. Immers ‘iedereen biedt in deze gekke markt 15% meer. Dus als je het wil winnen, dan moet je nog een procent hoger dan de concurrentie’ bieden. Wie heeft er gelijk?

De benadering van Meesters Makelaars

Bij Meesters Makelaars hanteren we een andere benadering én met succes! Want vele gelukkige kopers gingen jou al voor. Wij lichten in dit artikel een tipje op van het geheim van een succesvol bod. Laten we beginnen met de veronderstelling, dat je zou moeten overbieden op de vraagprijs. Met die aanname zit je op het verkeerde spoor. De vraagprijs is namelijk vaak een nietszeggend getal.

Concurrentie

Vaak is deze relatief laag gesteld om veel potentiële kopers naar de woning te lokken. Een advertentie met een lage vraagrijs wordt gezien als een buitenkansje voor een voordelig bod op een huis. Maar al snel tijdens het bezichtigen valt op, dat jij niet de enige bent die dit ‘buitenkansje’ heeft ontdekt. Je zal voor jezelf moeten vaststellen, hoeveel je moet bieden. Met een marge van 10% of 15% red je het dan waarschijnlijk niet. Of misschien ook wel. Je weet namelijk niet wat de andere bieders zullen bieden.

Overbieden en financiering

Maar het komt ook voor, dat de woning voor een relatief hoge vraagprijs wordt geadverteerd. Stel dat je de woning wilt kopen, ga je dan blind 10% bovenop de vraagprijs bieden? Misschien betaal je -als de verkoper jouw bod accepteert wel veel teveel. En misschien loop je wel vast op het verkrijgen van de financiering. Immers de bank leent nooit meer dan de waarde, die een taxateur aan een woning toekent.

Goed bieden op een huis

Bij Meesters Makelaars helpen wij je graag met het bepalen van het juiste bod. We beginnen met het bepalen van de marktwaarde van de woning. Dat is niet hetzelfde als de vraagprijs. De marktwaarde is de waarde die de woning waard is, door deze te vergelijken met andere verkochte woningen, liefst in de directe omgeving, uit een vergelijkbare bouwperiode, met een vergelijkbaar aantal vierkante meters, gelegen op een vergelijkbare woonlaag, en van een vergelijkbaar afwerkniveau en luxe.

Waardebepaling

Daarvoor maken we bij ons kantoor dankbaar gebruik van een uitgebreide database van verkochte woningen waartoe wij toegang hebben. Door de te koop staande woning te vergelijken met de verkochte woningen in onze database, kunnen we behoorlijk nauwkeurig bepalen wat de woning waard is. Wat die waarde is, dát leggen we je dan graag uit. Maar dan zijn we er nog niet. Als een andere koper zich net zo goed voorbereidt als jij met support van Meesters Makelaars, dan komt die koper waarschijnlijk op een vergelijkbare waarde uit. Als jullie beiden dan een koopsom bieden ter hoogte van de geschatte waarde, is er nog steeds geen winnend bod. Je zult waarschijnlijk meer moeten bieden. Maar hoeveel meer?

Het gaat niet altijd om de prijs

Om die vraag te beantwoorden komt de ervaring van ons kantoor om de hoek kijken. Het is niet altijd belangrijk om méér geld te bieden dan de concurrerende koper. Er zijn ook andere aspecten, die door een verkoper van een woning -en ieder met zijn eigen wegingsfactoren- worden gewaardeerd. Zo hechten sommige kopers een groot belang aan zekerheid: “Kan de koper zijn gedane bod écht wel betalen? Biedt hij zonder voorbehoud, of hoeveel eigen spaargeld kan hij bijleggen als de taxatiewaarde misschien tegenvalt?” Anderen vinden het belangrijk, dat de koper op sociaal vlak ‘past’ bij de buren in een appartementencomplex: “Ik wil graag dat mijn buren geen overlast zullen ondervinden van de koper”. Bij Meesters Makelaars proberen we tijdens het biedingsproces, die aspecten duidelijk te krijgen, voor we een bod doen op een woning.

Conclusie

En tot slot, maar zeker niet onbelangrijk, is dat jij als klant aangeeft hoeveel pijn het je doet, als je bij het plaatsen van het juiste en nog steeds verantwoorde bod tóch wordt overtroefd door een andere bieder? In dat geval kan het toch het overwegen waard zijn om een hoger bod te doen. Want als het verlies je heel veel pijn doet, en als je zegt: “Had ik maar meer geboden”, dan heb je het blijkbaar niet goed gedaan. Meesters Makelaars kan jou óók bij deze moeilijke afweging goed adviseren. Wil jij meer informatie over wat Meesters Makelaars voor jou kan betekenen? Neem dat contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek op ons kantoor in het centrum van Den Haag. De koffie staat klaar.

Andere blogs van Meesters Makelaars

Makelaar Benoordenhout inschakelen
Makelaar Kijkduin Den Haag inschakelen
6 tips om een huis te kopen in Den Haag
Appartement kopen in Den Haag